Vuoden vaihtuminen on lähellä ja kirkkoherran saarnan sekä viime vuoden innoittamana jäin jälleen pohtimaan taakse jäävää vuotta 2009. Olen pohdiskellut saavutuksiani viimeisten kuukausien aikana ja on aika luoda katsaus, että mitä sitä oikeastaan on tullut tehtyä vuoden aikana.

 

Tammikuu 2009 aloitettiin joulun päättäjäisillä Marttojen tapaan. Hauskaa seuraa, hyvää suuhunpantavaa ja joululauluja. Lomalta palailtiin loppiaisen jälkeen eikä paluu arkeen ollut loiva sillä heti eteen tuli partiolaisten valokuvasuunnistus pitäjällä, johon sai osallistua kaikki innostuneet. Valmisteluja tehtiin monta tuntia ja rankka työ palkittiin onnistuneella tapahtumalla. Heti sen perään reissasin edestakaisin Punkalaidun-Tampere väliä neukkareilla. Päivien anti oli voimistavaa, mutta kyllä silti toivoin, että olisin reippaasti vain varannut hotellihuoneen koko neuvottelupäivien ajaksi.

Helmikuussa kokoonnuttiin useammallakin porukalla. Oli kasvatustyönjohtokunnan kokous sekä ensimmäinen sivistyslautakunnan kokous. Muutama työryhmä sekaan ja aikataulusoppa oli valmis. Talven lopulla pohdiskeltiin myös kesäteatterin saamista kuntaan ja loppuviimeksi sellainen saatiin kasaan. Hiihtolomalla perinteisesti kokattiin ja tänä vuonna tehtiin myös helmikoruja.

Maaliskuussa lauleskeltiin kirkkokuoron kanssa sekä kuunneltiin toisenlaisia hengellisiä veisuja Euragospelissa, josta löytyi muun muassa loistava rap-bändi. Muutenkin maaliskuu meni omien voimien keräilyssä. Kerhoja oli normaalin verran, mutta muuta toimintaa sen sijaan oli vähemmän. Se antoi aikaa itselle ja eläimistölle. Kuun lopulla oli isompi koitos askartelupäivän myötä.

Huhtikuussa koulutettiin sekä omaa että työminää. Partiokoulutusviikonlopussa Kaisan kanssa laitettiin ojennukseen uusi ohjelma sekä vähän lippukunnanjohtajaakin :) Kaiken vastakarvaisuudenkin alla kokemus oli opettava ja kaivattu lisä siihen ansioluetteloon. Autoon etsittiin kissojen ja koirien kanssa osia, sillä luonnollisesti ajan harvinaisuudella, johon osat on kiven alla ja maksaa löydettäessä maltaita. Nilsin lääkäri pienensi palkkaa vielä siitäkin. Omituiset patit korvissa osoittautuivat verikorviksi ja eläinlääkärissä emäntääkin huimasi. Ei lasku, vaan se veri.

Huhtikuu ei kuitenkaan jäänyt näihin tapahtumiin vaan tuli lisää partiokursseja ja -touhuja. Retkiruokakurssilla tutustuttiin kuivattamiseen ja ruuan tekemiseen maastossa. Valtermanni vei johtajiston Secret Missionille 19. päivä. Työnkaverin juhlia vietettiin kuun lopulla, mutta sitä ennen laitettiin sankari vaeltelemaan pitäjällä omituisten ohjeiden perässä... Ja vielä ennen kuun vaihdetta otin osaa kulttuurikoplan kokoontumiseen, jossa vhdoinkin saatiin aikaiseksi kesäteatteriesitys meidänkin pitäjälle. Samana päivänä juonsin veteraanijuhlaa ja siitä taisikin alkaa urani juontajana, sillä itsenäisyyspäivänä oli seuraava keikka.

Toukokuussa meni lujaa kaikilla alueilla. Työssä valmistauduttiin kesän leireihin sekä näytelmäkerhon esitykseen. Kerhossa olimme valmistaneet esityksen alusta loppuun itse ja suuri päivä koitti 17.5. Siinä sivussa hoitelin talon rakennus asioita. Tontti oli varattu, Jukka-talo katsottuna ja laina-asiatkin hoidettuna, mutta... Politiikan kiemuroissa vietettiin aikaa sivistyslautakunnan toimesta ja kulttuuria saatiin niin lastenjuhlien kuin kesäteatterinkin harjoituksissa. Uusi kirkkoherra vietti virkaanastujaisjuhliaan helatorstaina ja työntekijät pääsivät tutustumaan pomoonsa Kokkon kodalla ruuan ja saunan merkeissä.

Kesäkuun viikoista puolet meni jälleen rippileireillä, jotka tällä kertaa järjestettiin omalla leirimajalla. Pientä häiriköintiä lukuunottamatta kaikki sujui hyvin ja oli mukavaakin olla lähellä kotia. Saattoi lohduttautua ajatuksella, että pääsee kotiin koska vain jos niikseen tulee... Suurta hupia leirillä aiheutti Eemilin leikattavaksi meno, jota muutamat vastustivat henkeen ja vereen :) Kuhinoissa tuli piipahdettua ja juhannuksena kansanlaulukirkossa leirimajalla.

Heinäkuussa oli lastenleirit, joista toisella Nilskin oli mukana. Homma sujui niin hyvin, että äijä seuraa mua ensi kesänä rippileireille. Lastenleirien ja messujen jälkeen alkoikin loma, joka ei suinkaan mennyt rennoissa tunnelmissa. Heti loman alkuun kävin vilkaisemassa yhtä omakotitaloa ja se vei sydämen. Siinä sitten jännitettiin, miten hommassa käy. Jazzeilla käväisin ystävän kanssa ja naureskeltiin vain kaverin hyvää onnea. Ei sitä useasti lähde kotiin erinäköisen ihmisen kanssa kuin oli mennyt tapahtumaan... Teatteriporukan esitys sattui pahimpaan sadekuuroon ja siltikin "katsomo" oli täynnä. Esityksestä pidettiin niin paljon, että uusintahan siitä tuli. Lippukunnan polkupyöräleirillä tein henkilökohtaisen ennätyksen pyöräilemällä yli 50 km päivässä. Onneksi kummitytön Puuhamaareissu oli ennen pyöräilyä. Kyllä oltiin kipeitä...

Mutta siinä taas ensimmäinen puolisko. Jatkan, kunhan vuoden vaihtumista on juhlittu riittävästi.