Viimeksi aloittelin menneen vuoden muistelua ja tällä kirjoituksella yritän saada sen työn päätökseen. Ainakin itselleni koin hyödyksi tämän "muistelon", sillä se palautti paljon unohtuneita asioita mieleen.

Elokuu oli aloitusta täynnä. Työhön palailua, uusien työmuotojen kehittelyä, vanhojen parantelua ja toiminnan käynnistelyä. Kuun puolessa välissä Jani oli Püssiksella kuskina, kun lähdettiin Merikarvialle iltaa istumaan. Pientä hilpeyttä meidän kulkupeli herätti - kaikki ei edes uskonut, että me todellakin tullaan linja-autolla...

Linja-auton lisäksi tuli muitakin uusia kuvioita. Janin talon osto vaikutti myös mun syksyyni. Mitsun nokka kääntyi usein Huittisten suuntaan remonttiapua viemään. Sitä tehtiin seinää, lattiaa ja kaikkea muutakin syksyn aikana. Eläintarha kulki mukana ja onneksi loppuvuodesta tullut uusi perheenjäsenkin tykästyi autoon ja mummulaan.

Syyskuussa koin taas uuden partioelämyksen. Järjestimme johtajiston kanssa riihityksen neljälle vartiolaiselle. Homma sujui kuin rasvattu ja meno oli rentoa. Mutta tiesihän sen jo kesän leiristä. Seuraavana viikonloppuna käytiin näytelmäkerholaisten kanssa katsomassa 39 askelta Tampereella. Mahtava esitys.

Vaalitohinat alkoivat myös kesän jälkeen vauhdilla. Piti käydä kuvassa ja näyttää naamaa torilla. Kaikki oli uutta ja kieltämättä hauskaa - paitsi se valokuvaus. Olin mukana suunnittelemassa puolueen esitettä, joka jaettiin kotiin. Suuri vaalimyllytys ilta osoittautui rennoksi ja hulvattomaksi tilaisuudeksi ennakkoluuloista poiketen. Kampanjapäällikön kanssa laulettiin karaokea ja tanssittiin. Numero 33 sai oman merkityksensä.

Kauhun hetkiä koettiin syyskuun lopulla, kun hammaslääkäri ilmoitti nyppäisevänsä viisauden hampaan pois. Ihmeellistä miten voimattomaksi tuollainen pieni toimenpide voi vetää - lähes pyörryin, kun pääsin pois. Vastapainoksi kauhujen hetkille lähdin teatterireissulle katsomaan Herrasmieshuijareita.

Lokakuussa koitti suuri 100 -vuotisristeily eli 25vx4. Mun kanssa matkaan lähti Jani, Ari ja Kaisa. Huippu porukka siis. Janin kanssa löydettiin yhteinen tahti tanssilavalla ja ansaittiin juomat kävelyhumpalla. Iloittelun jälkeen alkoi ankara työtahti, sillä normaalin toiminnan lisäksi valmistauduttiin rovastin eläkkeelle jäämiseen. Partiolaiset teki ostosreissun Tampereelle ja Lempäälään hankkimaan partiopaidat, jotta ne saataisiin "korkattua" Klasun läksiäiskirkossa. Suunnittelun välissä jännitettiin vaaleja, jotka oli lokakuun lopussa. Kampanjapäälliköt tuli mun luo valvojaisia viettämään. Elokuvia, ruokaa ja hyvää seuraa. Tuloskin oli loistava ensikertalaiseksi.

Marraskuun alussa vietettiin läksiäisiä koko päivän ajan. Ensin työntekijöiden suunnittelema pitäjän kierros, ruokailu ja lopuksi kaikille avoin viikkomessu. Komiasti meidän partiolaiset loistivat sinisillä riveillään. Seuraavana vuorossa olikin taas vaalit. Kirkkoherraehdokkaat saarnasivat kahtena sunnuntaina ja kuun lopulla oli taas vaalit. Itse tutustuin ennakkoäänestykseen.

Marraskuussa tuli se meidän uusi perheenjäsen. Alisa oli yökylässä laitumella ja käytiin neidin kanssa katsomassa kissanpentuja. Ihan vain katsomassa. Just niin. Seuraavana päivänä kävin hakemassa Eemilin kotiin.

Adventin aika alkoi hässäkällä. Jouluaskartelupäivä ja seurakunnan edustaminen joulun avauksessa työllisti marraskuun lopun. Partiolaisetkin olivat edustettuina torilla ja kaksi mustaa koiraa keräsi ansaittua huomiota. Nyyttihän laitumelaistu marraskuussa - muutti Kaisan luo.

Itsenäisyyspäivä aiheutti stressiä tapahtumillaan. Ensin oli vartiolaisten lupauksenantotilaisuus ja sitten soihtukulkue viikonloppuna. Vähän harmitti ihmisten piittaamattomuus. Autoilla ajettiin kulkuetta vastaan ja yksi jopa ajoi pihasta eteen. Mikään ei ole pyhää. Seuraavana päivänä panikoitiin näytelmäesitystä. Vähän veti jalat hyytelölle, kun väkeä tuli ja tuli. Yli 60 oli katsomassa esitystä Sanovat, että täällä juhulitahan. Lehdistökin oli paikalla.

Näiden stressin aiheuttajien jälkeen alkoi hiljalleen valmistautuminen jouluun ja lomaan. Joulujuhlia riitti mukavasti veteraanien juhlasta näytelmäkerhon kemuihin. Lasten joulukirkko vikana työpäivänä viritti mukavasti tunnelman lomaan, joka alkoi reissulla Ideaparkiin ja Hämeenlinnaan. Aattoa odoteltiin pelaten boxilla ja tehden remonttia.

Vuoden viimeinen toimi oli rovastin virallinen lähtöjuhla, jossa kieltämättä tuli haikea olo. Siinä päättyi eräs aikakausi ja uuden tullessa töihin alkaisi uudenlainen aika.

*   *   *   *   *   *

Vaikka iloisia uutisia ja tapahtumia riitti, oli syksy yllättäen täynnä myös suru-uutisia. Viiden kuukauden aikana ehti olla kolmet hautajaiset. Elämä todellakin näytti ruman puolensa kunnolla. Siinä sitten yritti vain ymmärtää ja jatkaa.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2008 oli täynnä elämää. Työssä  oltiin välillä lujastikin kiinni ja toisinaan yksityisellä puolella meni lujaa. Ystäviä tuli lisää, mutta niitä myös menetettiin. Lyötyi uusia taitoja ja kiinnostuksen kohteita. Tehtiin ratkaisuja, valintoja ja niiden mukaan elettiin.